Skip to main content

První pohled na kvalitu plodin a riziko mykotoxinů v Evropě

První pohled na kvalitu plodin a riziko mykotoxinů v Evropě

Vegetačnímu období opět dominuje extrémní počasí

Mnoho pěstitelů plodin se nyní začíná ptát, zda jsou dlouhotrvající sucha a náhlé bleskové povodně v Evropě novým normálem. Navíc průměrné letní teploty na kontinentu jsou letos nejvyšší v historii. Takové podmínky významně ovlivňují jak výnos, tak kvalitu plodin v celé Evropě. Úroda pšenice ve Francii klesla o 20 % a producenti kukuřice v italské Pádské nížině sledovali, jak jejich úroda chřadne během nejhoršího sucha, jaké region zažil za 70 let.

 

Probíhá testování pro Alltech 2022 European Harvest Analysis (Alltech Analýza evropské sklizně 2022

Vzhledem k tomu, že sklizeň pšenice a ječmene byla letos v Evropě dokončena před plánovaným termínem, laboratoř pro analýzu mykotoxinů Alltech 37+® v irském Dunboyne může testovat velké množství vzorků přicházejících každý týden. Některé z prvních zjištění zahrnují:

• Dosud testované vzorky pšenice a ječmene obsahují v průměru 3,6 mykotoxinů

• Dva a více mykotoxinů bylo zjištěno v 97 % vzorků

• Nejčastějšími detekovanými mykotoxiny jsou nově vznikající mykotoxiny, trichotheceny typu A a typu B a námelové toxiny.

• Nejvyšší koncentrace námelových alkaloidů (2 891 ppb) byla zjištěna v ječmeni sklizeném v Německu

Sláma nadále vykazuje vyšší riziko

Testování slámy v Dánsku stále početnější, protože riziko spojené s tímto krmivem a podestýlkou ​​je stále evidentnější. Prozatím:

• Více než 55 % vzorků je považováno za rizikovější pomocí hodnocení Alltech’s Risk Equivalent Quantity (REQ) (hodnocení ekvivalentní riziku)

• Trichotheceny typu B představují největší výzvu

• Průměrná koncentrace DON byla 1 727 ppb, přičemž maximum bylo zjištěno 6 239 ppb.

 

Časné známky rizika aflatoxinu v kukuřici

Naše spolupráce se společností SGS nám poskytla první náznak kvality kukuřice z jihovýchodní Evropy. Přestože sklizeň teprve začíná, první výsledky naznačují, že kontaminace aflatoxiny je problémem, pravděpodobně způsobeným dlouhými obdobími sucha. Prozatím:

• Byly zjištěny hladiny až 77,39 ppb aflatoxinu B1, zatímco průměr je 15,7 ppb

• Pět vzorků kukuřice odebraných v této oblasti překročilo evropské nařízení o množství aflatoxinu B1 v krmivech pro zvířata (>20 ppb)

Loading...