Skip to main content

Su ürünlerinin bağırsak sağlığında “iyi, kötü ve çirkin”ler

Modern su ürünleri yetiştiriciliğinde optimal bağırsak sağlığının sağlanması her zamankinden daha hayatidir.

Çiftlikte yetiştirilen balık türleri genellikle su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinde su sütununda yaşayan çok çeşitli mikroorganizmalara maruz kalır. Bu, deniz ortamında yetiştirilen balıklar için de geçerlidir, çünkü bu türlerin çevreleriyle ozmotik dengeyi korumak için çevredeki sudan büyük miktarda tüketmesi gerekir. Çevresel mikroplar ile balığın mide-bağırsak sistemi arasındaki bu tür etkileşimler, potansiyel olarak, bağırsakta ortak yaşayan faydalı bakterilerin olumsuz etkilenmesine neden olabilir, bu da sonuç olarak sağlıklı bir sindirim sisteminin normal işleyişini etkileyebilir.

İyi olanı desteklemek

Bağırsakta artan pozitif ortak yaşayan bakteri seviyesi ise, balığın doğuştan gelen bağışıklığını arttırabilir, performansı iyileştirebilir ve gastrointestinal sistemin verimli işleyişini desteklemeye yardımcı olabilir.

Resim 1. Mikrovilli

Kapsamlı hakemli araştırmalar, belirli maya türlerinden elde edilen mannan-oligosakkaritlerin (MOS) balıkların genel bağırsak sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Bu maya fraksiyonlarını besleyerek, bağırsakta villusların ve mikrovillilerin hem uzunluğu hem de yoğunluğu arttırılabilir. Bu, daha büyük bir bağırsak yüzey alanı anlamına gelir ve yem içinde verilen besinlerin daha iyi alınmasını ve emilmesini sağlar.

Ek olarak, MOS bağırsağın epitel tabakasını güçlendirir, böylece fırsatçı bakterilerin bağırsak enterositlerinin yüzeyine yapışmasını önleyen mukus üretimini arttırır. Ve sonuçta, bu mikroplar balığın bağırsağından kolayca uzaklaştırılır.

Kötü olanla mücadele etmek

Daha güçlü bir mukus tabakasını ve daha uzun mikrovillusları teşvik etmek, bağırsak sağlığında ileriye doğru dev bir adımdır, ancak bu faydalar tek başına bağırsak yolunda optimum işlevi garanti etmek için yeterli değildir. Alltech’in benzersiz çözümlerinden Bio-Mos®  ve Actigen® bağırsak mikroflorasını normalleştirmeye yardımcı olur.

Bakteriler, hücre dışındaki spesifik şekerleri tanıyan fimbrialar yoluyla bağırsaktaki epitel hücrelerine bağlanır. Birçok patojenik bakteri, aşağıda gösterildiği şekilde, mannozu bir yüzey reseptörü olarak tanıyan tip 1 fimbria yoluyla bağlanır.

 

Resim 2. Bağırsak yüzeyi yerine Bio-Mos®'a bağlanan bakteri

Alltech® Bağırsak Sağlığı Yönetimi programı, Georgia Üniversitesi'nde Dr. Steve Collett tarafından geliştirilen ve bağırsağa uygun bir mikroflora ektiğimiz, ardından yararlı yerleşik bakterileri beslediğimiz ve doğal bir bağırsak ortamını devam ettirdiğimiz  “Ek, Besle, Ayıkla (Seed Feed, Weed)”  ilkesine dayanmaktadır. Birbirine bağlı bu süreçler sayesinde, olumsuz mikroorganizmaları potansiyel olarak ayıklayabilir ve çiftlik balıklarının bağışıklık savunma sistemini güçlendirebiliriz.

Çirkin olandan uzak durmak

Modern su ürünleri yetiştiriciliğinde optimum bağırsak sağlığı her zamankinden daha önemlidir. Çirkin olan durumlardan kaçınmak ve çiftlik balıklarını mümkün olduğunca sorumlu bir şekilde üretmek istiyoruz, bu da optimum su kalitesi parametrelerinin korunması anlamına geliyor.

Her üretici hayvan performansını iyileştirmek için çabalar. Bu, tatlı su balıkçılığı yapan çiftlikler için de geçerlidir. Yem maliyetlerinin azaltılması ve büyüme performansı oranlarının iyileştirilmesi her balık çiftçisinin üretkenliği sürdürmek için ağırlıklı olarak odaklandığı iki temel konudur.

Alltech’in çiftliklere sunduğu destek ve bağırsak sağlığı yönetimi programının uygulanmasıyla balık çiftçileri üretkenliği sürdürmede büyük başarılar elde edebilir.

  1. Daha kısa bir üretim döngüsünde gelişmiş büyüme performansı
  2. Tedavilerin ve veteriner giderlerinin azaltılması anlamına gelen optimum bağışıklık direnci
  3. Tüketici taleplerini karşılayan yüksek fileto kalitesine sahip güçlü ve sağlam balıklar
  4. Yüksek verimli, sorumlu ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği

Çiftliğinizdeki balıkların optimum bağırsak sağlığına ulaşmaları için uzmanlarımızdan yardım almak ve çiftlikte değerlendirme talebinde bulunmak için Turkey@alltech.com e-posta adresimiz aracılığıyla bizlere ulaşabilirsiniz. Odaklandığınız balık  türü ve çiftlik şartlarınız ne olursa olsun, yardım etmek için buradayız.

Loading...