Skip to main content

6 savjeta za upravljanje mliječnim farmama tijekom zime

1. Stelja

Zimske temperature donose dodatne izazove za proizvođače mlijeka. Kako temperatura pada, potrebe teladi za energijom se povećavaju. Telad mlađa od 21 dan zahtijeva više energije kada temperature padnu ispod 15 °C, a također zahtijeva 30 posto više energije samo za održavanje kada temperature padnu ispod –1 °C.

Stelja je dobar izvor izolacije; kako bi se smanjio gubitak topline, telad bi trebala biti suha i imati dovoljno stelje. Stelja od suhe slame do koljena pruža im dobru izolaciju i smanjuje mogućnost zaraze respiratornim bolestima. Osim toga, čisti suhi pokrivači za telad mogu povećati unutarnju temperaturu teleta i do 4 °C.

2. Hranidba

Hranjenje teladi tri puta dnevno pomoći će stabilizirati pH buraga uz istovremeno stvaranje više energije tijekom niskih temperatura. Osim toga, odmah nakon hranjenja osigurajte toplu vodu po slobodnom izboru kako bi telad pila vodu prije nego što legne. Zapamtite, topla se voda smrzava brže od hladne vode.

3. Voda

Kada je riječ o vodi, mliječne krave moraju piti vodu ili neće jesti. Budući da je voda ključni sastojak za proizvodnju mlijeka, vodite računa da su dovodi vode čisti i nisu smrznuti. Krave preferiraju vodu iz pojilice s grijačima jer je toplija od vode iz sustava. Provjerite dovod vode s termometrom kako biste utvrdili rade li elementi ispravno. Idealna temperatura vode je između 4 i 18 °C.

4. Ventilacija – spriječite propuh

Mliječne krave će se prilično dobro snaći na niskim temperaturama, pod uvjetom da su suhe i zaštićene od vjetra i propuha. Krave mogu podnijeti temperature i do –29 °C ako je brzina vjetra manja od 8 kilometara na sat. S druge strane, jaki vjetrovi od 56 kilometara na sat uz temperature više od –10 °C mogu uzrokovati probleme mliječnim kravama.

Ako je vrijeme hladno, važno je spriječiti propuh; kravama za odmor treba suho mjesto bez propuha. Zatvorite rupe u ceradama ako ih ima, smanjite otvore na krajevima i zapečatite vrata da vjetar ne može puhati. Pravilno održavanje zidnih ventilatora u stajama ključno je za dobru ventilaciju. Podesite i zamijenite remenje i održavajte poklopce i druge dijelove čistima i podmazanima. Otvori za svježi zrak moraju omogućiti ulaz svježeg zrak u staju i zamjenu „ustajalog zraka". Bez obzira na vrstu staje, važno je imati dovoljno suhe stelje. Stražnji dio staje potrebno je očistiti ili ostrugati. Ako prolazi postanu smrznuti i skliski, stavite vapno kako biste omogućili bolje prianjanje.

5. Spriječite ozebline

Još jedno kritično područje koje treba razmotriti kada su u pitanju krave je izlaze li iz izmuzišta dok je hladno i vjetrovito, što može dovesti do ozeblina i smrzavanja vimena. Vrlo je važno da vime budu suhe kada krave izlaze iz izmuzišta tijekom hladnog vremena. Znanstvenici navode da se kada je jako hladno čak i tanak sloj mlijeka treba osušiti prije nego krave napuste izmuzište. Važno je i vime naknadno uroniti i ostaviti 30 sekundi prije nego što ih osušite. Upotrijebite sredstva za dezinfekciju koji sadrže 5-12 posto regeneratora za kožu kako biste smanjili oštećenje ili pucanje kože vimena. Izbjegavajte pranje vumena vodom po hladnom vremenu.

 6. Mastitis – suho vime i uklanjanje dlaka vimena

Konačno, po hladnom vremenu — ili tijekom ljeta — smanjenje mjesta na kojima se organska tvar može zalijepiti za kravu ključno je za kontrolu broja somatskih stanica i mastitisa. Kako se to ne bi dogodilo, predlaže se paljenje dlaka vimena neposredno prije teljenja, u vrijeme zasušenja i tijekom laktacije, kada je dlaka vidljivo duga. Ovaj standardni operativni postupak (SOP) smanjuje količinu sedimenta u filtru za mlijeko, olakšava pripremu krava i smanjuje rizik od okolišnog mastitisa. Ovaj se postupak može obaviti u krmnoj zabrani ili u području gdje se krava priprema za teljenje — ali, ako je moguće, ne u izmuzištu.

 

Loading...