Skip to main content

Uspješan uzgoj svinja bez cinkovog oksida

Autor: Hazel Rooney

2. rujna 2021.

U lipnju 2022. u Europskoj uniji na snagu stupa uredba kojom se zabranjuje uporaba terapijskih doza cinkovog oksida (Zn O) za kontrolu proljeva kod prasadi nakon odbića. Zn O će se i nakon tog datuma moći koristiti kao dodatak hrani za životinje, ali samo u najvećoj dopuštenoj dozi od 150 ppm ukupnog cinka u hrani. Prije nego raspravimo zašto svi proizvođači svinja u EU-u moraju biti spremni uzgajati svinje bez farmakološke razine Zn O do 2022., važno je razumjeti zašto se upotreba Zn O u hranidbi svinja posljednjih godina dramatično povećala u cijelom svijetu.  

Primjena Zn O

Prasad je kod odbića u kratkom vremenskom razdoblju podložna mnoštvu stresnih čimbenika koji dovode do problema s probavnim traktom i imunosnim sustavom. Ti čimbenici mogu biti:

1. Hranidbeni: Brz prelazak s mlijeka krmače na suhu, peletiranu hranu uglavnom na biljnoj bazi.

2. Okolišni: Premještanje u nove nastambe s drugačijim uvjetima.

3. Zdravstveni: Gubitak pasivnog imuniteta dobivenog od krmače.

4. Fiziološki: Naglo odvajanje majke, postupanje i transport te miješanje s nepoznatim svinjama iz drugih legla.

Budući da su svinje pod stresom, u ranom razdoblje nakon odbića tipične su slabe performanse rasta (npr. smanjen unos hrane) i povećana osjetljivost na proljev.

Uzgajivači svinja tradicionalno su se uvelike oslanjali na antibiotske promotore rasta u pred-starteru i starteru kako bi suzbili infekcije patogenima (uglavnom uzrokovane enterotoksičnom E. coli) i poboljšali rast svinja u prvih nekoliko tjedana nakon odbića. To je bila uobičajena praksa sve dok različita tijela, poput Europskog parlamenta 2003., nisu zabranila uporabu antibiotskih promotora rasta uslijed sve veće zabrinutosti zbog povećanja antimikrobne rezistencije (AMR). Kontinuirano širenje AMR-a ima opasne posljedice ne samo na zdravlje životinja, već i na zdravlje ljudi.

Nakon te zabrane, proizvođači svinja morali su tražiti alternative za održavanje optimalnog zdravlja crijeva i smanjenje pada performansi nakon odbića. Posljedično je uporaba visoke razine Zn O u hrani za prasad (2.000 ppm ili više) postala sve raširenija i smatrala se uobičajenom praksom u svinjogojstvu. Pokazalo se da je to bio učinkovit i relativno jeftin alat za sprječavanje i kontrolu proljeva nakon odbića, a potom i za bolji rast prasadi, unos hrane i probavu. Premda točan način djelovanja Zn O na proljev nakon odbića kod odbite prasadi još nije potpuno rasvijetljen, vjeruje se da je povezan sa značajnim poboljšanjem morfologije crijeva (tj. poboljšanom strukturom i funkcijom) te probave i apsorpcije hranjivih tvari. 

Zašto zabraniti farmakološke razine Zn O?

Iako postoji nekoliko prednosti korištenja Zn O u hrani za prasad (sprječavanje proljeva nakon odbića, održavanje zdravlja i performansi itd.), nedavna izvješća istaknula su njegov utjecaj na okoliš i postali smo svjesni njegovog doprinosa širenju AMR-a. Stoga ne čudi da se propisi o njegovoj uporabi mijenjaju te zašto je EU odlučila zabraniti uporabu farmakoloških razina Zn O u lipnju 2022. godine. Međutim, to sve nisu loše vijesti za europsko svinjogojstvo jer postoji nekoliko potencijalnih koristi od buduće zabrane Zn O. Neke od dobrobiti su:  

1. Manje onečišćenje okoliša

 

Kao što je ranije spomenuto, postoji zabrinutost za okoliš zbog daljnje uporabe visokih razina Zn O. To je prvenstveno zato što se cink nakuplja u tlu nakon uporabe svinjskog gnoja bogatog cinkom koje se primjenjuje na tlu kao organsko gnojivo. Visoke razine cinka u tlu i površinskim vodama smatraju se onečišćivačima okoliša i rizikom po zdravlje, a mogu utjecati i na apsorpciju drugih elemenata u tragovima poput željeza.

2. Prevencija antimikrobne rezistencije

 

Nedavne studije i izvještaji pokazali da Zn O doprinosi povećanju AMR-a, jer visoke razine Zn O mogu povećati udio E. coli otporne na više vrsta lijekova u crijevima prasadi.

3. Izbjegavanje toksičnosti cinka

 

Cink je teški metal i stoga je otrovan za mnoge žive organizme, uključujući svinje. Istraživanja pokazuju da produljena uporaba farmakoloških razina Zn O može negativno utjecati na zdravlje i performanse prasadi, što je dokazano značajnim smanjenjem unosa hrane. 

4. Sprječavanje nutritivnih interakcija

 

Visoke razine Zn O mogu imati negativan učinak na aktivnost fitaze (enzima koji je uključen u hranu za prasad radi poboljšanja probave), pri čemu se fosfor ne može osloboditi iz fitaze zbog stvaranja kompleksa cinka s P-fitatom. Uklanjanje Zn O iz hrane za prasad trebalo bi se pozitivno odraziti na učinkovitost fitaze.

5. Izbjegavanje promjena mikrobnog sastava u crijevima

 

Korištenje farmakoloških doza Zn O također može uzrokovati promjene u mikrobnom sastavu u crijevima prasadi tijekom ranog razdoblja nakon odbića uslijed suzbijanja rasta korisnih bakterija poput Lactobacilli. Takve promjene mogu negativno utjecati na razvoj crijeva i zdravlje mlade prasadi.

Što će se događati u zemljama izvan EU-a?

Kanada: U Kanadi je donedavno Zn O obično bio uključen u hranu za prasad u količini od 2500–5000 ppm. Međutim, Kanada sada uvodi ograničenja sličnih onima u EU-u, čime će se razina Zn O dopuštena u hrani za prasad smanjiti na 350 ppm.

Kina: Uporaba visokih razina Zn O bila je pod povećalom i u Kini, uslijed čega je 2018. drastično smanjena razina odobrenih dodataka cinka u hrani, sa 2.250 ppm na 1.600 ppm.

Sjedinjene Američke Države i neke azijske zemlje: Vrlo je vjerojatno da će Sjedinjene Američke Države i neke azijske zemlje u bliskoj budućnosti također uvesti slična ograničenja za uporabu farmakoloških razina Zn O u hrani za prasad. Iako u tim regijama trenutačno nema ograničenja, važno je da uzgajivači svinja izbjegnu pretjeranu uporabu i započnu raditi s alternativama za Zn O kako bi bile spremne jednom kada zabrana neizbježno stupi na snagu.

 

Donedavno je Zn O predstavljao jednu od ključnih hranidbenih strategija za sprječavanje i kontrolu proljeva kod mlade prasadi i posljedično slabiji rast nakon odbića. Međutim, sve veća zabrinutost zbog onečišćenja okoliša i doprinos širenju AMR-a doveli su do zabrane uporabe visokih razina Zn O u hrani za prasad u EU-u. Usvajanje cjelovite strategije koja obuhvaća optimalne prakse za hranidbu, upravljanje, biosigurnost, zdravlje i dobrobit svinja bit će ključna za njihovo napredovanje i opstanak u vremenu nakon zabrane Zn O.     

Saznajte kako vam Alltechov program Alltech Seed, Feed, Weed (Sijati, Hraniti, Plijeviti) može pomoći da uklonite Zn O iz hrane za prasad. Također, naš tim za upravljanje zdravljem crijeva Alltech Gut Health Management team vam stoji na raspolaganju.

*Reference su dostupne na zahtjev

Loading...