Skip to main content

Kako povećati proizvodnju mlijeka i smanjiti ugljični otisak

Autor: Dr. Saheed Salami

13. rujna 2021.

Za primjenu rješenja koja „ubijaju dvije muhe jednim udarcem“ u mliječnoj industriji potrebne su inovacije i precizni podaci. Primjer za to je pronalaženje načina kako smanjiti ugljični otisak na mliječnim farmama a zadržati visoku proizvodnju mlijeka.

Proizvodnja mliječnih proizvoda u stalnom je porastu. Informativni podaci IFCN-a predviđaju da će se globalna proizvodnja mlijeka između 2017. i 2030. godine povećati za 35 %. Ova razina rasta obećava, ali postavlja i pitanja možemo li proizvesti više s manje resursa i na ekološki prihvatljiv način. Pri tome moramo voditi računa i o transparentnosti, jer je potrošačima važno kako se mlijeko proizvodi.

Može li  se smanjiti ugljični otisak kod proizvodnje mlijeka, a istovremeno je povećati i postati profitabilniji?

Staklenički plinovi već su nekoliko godina jedna od glavnih tema među potrošačima, a ona sada ima sve veći odjek i kod proizvođača mlijeka diljem svijeta, budući da se donose novi propisi i inicijative. Da bismo postigli smanjenje emisija, moramo razmotriti načine kako optimizirati proizvodnju – poput hranidbenih rješenja, koja će imati vrlo veliku ulogu u budućem razvoju.

Proizvođači mlijeka mogu koristiti hranidbena rješenja kao alate za smanjenje emisija metana muznih krava, ali tehnologije koje su korisne za okoliš ne smiju kompromitirati performanse životinja, jer bi to značilo da je potrebno više životinja za podmirivanje rastuće potražnje za hranom. Međutim, prije nego što pokušaju uvesti bilo koje od ovih rješenja, proizvođači mlijeka morat će izmjeriti svoj ugljični otisak.

ALAT 1: Alltech E-CO2

Da bismo uspješno smanjili emisije stakleničkih plinova prvo moramo znati odakle one dolaze. Analitičke usluge, poput Alltechova alata E-CO2, identificiraju i kvantificiraju emisije pomoću akreditiranih procjena okoliša. Tijekom proteklih 10 godina i nakon više od 10.000 procjena, Alltechov alat E-CO2 otkrio je da su dva najveća izvora emisija na mliječnim farmama enteričke emisije (tj. metan iz buraga) i upotreba hrane za životinje. Ova dva izvora zajedno čine više od 60 % svih emisija u proizvodnji mlijeka. Ti se izvori odnose na zdravlje buraga i sposobnost životinje da na najbolji način iskoristi hranu koju uzima. Uzgojem zdrave i produktivne krave, pomaže se farmama poboljšati učinkovitost proizvodnje, jer se omogućava korištenje energije za proizvodnju mlijeka i održavanje tjelesne kondicije, umjesto da se ona troši na borbu sa zdravstvenim problemima. Ova vrsta informacija ključna je za pronalaženje rješenja koja će poboljšati naše strategije smanjenja emisija metana.

Da bismo uspješno smanjili ugljični otisak farme, moramo uzeti u obzir ne samo jedan plin na jednom području, nego ravnotežu emisija na cijeloj farmi. Promatranje životnog ciklusa jedan je od načina da se to učini, a riječ je o utvrđivanju mogućnosti za smanjenje otpada i poboljšanje učinkovitosti farme, što će proizvođaču donijeti više novca.

Više o Alltechovu alatu E-CO2 možete pročitati ovdje.

Dva Alltechova nutritivna rješenja za smanjenje otiska su Optigen® i Yea Sacc®:

ALAT 2: Optigen®

Optigen® je sastojak hrane za životinje koji se temelji na opsežnim višegodišnjim istraživanjima i poboljšava učinkovitost i održivost proizvodnje. Predstavlja koncentrirani izvor neproteinskog dušika koji se sporo oslobađa. Produljeno otpuštanje amonijaka u buragu usklađeno je s probavom fermentiranih ugljikohidrata, čime je omogućena učinkovita sinteza mikrobnog proteina u buragu.  

Kako bi prikupio jasne dokaze koji pokazuju kako hranidbu životinja utječe na smanjenje ugljičnog otiska, FAO je razvio standardne smjernice za ekološke učinke dodataka hrani za životinje u lancu opskrbe. Ovi standardi preporučuju upotrebu podataka iz meta-analiza i analiza životnog ciklusa. Meta-analize omogućuju kombiniranje podataka iz višegodišnjih studija kako bi se došlo do zaključaka temeljenih na dokazima, a koji su dobiveni pomoću opsežnih statističkih postupaka. Analize životnog ciklusa omogućuju nam kvantificiranje emisija stakleničkih plinova duž cijelog opskrbnog lanca ili u proizvodnog ciklusa određenog proizvoda. Kombinacija ova dva pristupa pokazuje kako tehnologije hranidbe mogu doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i/ili boljoj održivosti.

Ovdje se nalazi primjer meta-analize Optigena®. Podaci iz meta-analize tijekom dva desetljeća istraživanja, pokazali su da je upotreba Optigena® povezana sa prosječnim smanjenjem izvora biljnih proteina u hrani za 23 %. Konkretno, sojina sačma može se smanjiti za oko 21 %, a dokumentirano je i povećanje učinkovitosti hrane za oko 3 %. Nadalje, pokazalo se da obrok koja uključuje Optigen® i koristi smanjene količine biljnih izvora proteina poboljšava učinkovitost iskorištenja dušika za 4 %. To  dovodi do smanjenja ukupnog ugljičnog otiska za 14 % u hranidbi životinja koje se koriste u proizvodnji mlijeka.

 Ovdje možete pročitati sažetak meta-analize.

ALAT 3: Yea-Sacc®

Na tržištu postoje neki proizvodi – poput kultura kvasaca – koji mogu poboljšati učinkovitost proizvodnje, ali i smanjiti ugljični otisak farme. Yea-Sacc® je kultura kvasca koja se temelji na soju Saccharomyces cerevisiae. Yea-Sacc® mijenja aktivnost buraga na način da poboljšava rast i aktivnosti bakterija koje koriste mliječnu kiselinu, što pomaže stabilizirati pH vrijednost u buragu. Istodobno djeluje i na poboljšanje probave i iskorištavanja hranjivih tvari. Zahvaljujući tome krave mogu apsorbirati više hranjivih tvari za veću proizvodnju mlijeka.

Rezultati 31 istraživanja, dobiveni pomoću meta-analize, pokazali su da davanje Yea-Sacca® mliječnim kravama utječe na povećanje prinosa mlijeka od prosječno 1 kg po grlu dnevno te može smanjiti ugljični otisak i intenzitet emisija dušika za oko 3 % odnosno 5,4 %. Ove brojke pokazuju da je moguće povećati učinkovitost proizvodnje mlijeka i istovremeno smanjiti ugljični otisak i intenzitet izlučivanja dušika.

Prednosti Yea-Sacca®.

Možemo li smanjiti ugljični otisak proizvodnje mlijeka, a istovremeno poboljšati proizvodnju i profitabilnost? Odgovor na to pitanje je potvrdan: moguće je smanjiti ugljični otisak pomoću gore navedenih alata. Na temelju podataka prikupljenih iz različitih meta-analiza jasno je da na tržištu postoje rješenja za hranidbu koja proizvođači mogu koristiti za smanjenje emisija i povećanje produktivnosti i profitabilnosti mliječnih farmi.

Loading...