Skip to main content

Identificer skimmelvækst og beskyt din foderkvalitet i høstmånederne

mykotoksiner i den nye høst

Skimmelsvampe og gær kan vokse meget hurtigt, når vejret bliver varmere i foråret og i varmen i de tidlige sommermåneder. Men hvad med slutningen af sommeren og det tidlige efterår? Vejret i Danmark var ekstremt varierende denne sommer - fra ekstremt varme temperaturer til tørke og kraftigt nedbør, uge efter uge. Hvordan påvirker disse vejrmønstre afgrøderne, og hvad skal du kigge efter i dit foder til efteråret?


Mykotoksiner i tørkeperioder?

Det er almindeligt kendt, at marker, der er udsat for tørke, ikke giver et godt udbytte. Fordøjeligheden og den generelle kvalitet af foder, der dyrkes i tørkebelastede områder, vil være dårlig. Kan levende organismer som f.eks. skimmelsvampe vokse under tørke?

Svaret er ja: Mange arter af skimmelsvampe vil stadig vokse under tørke, eller de går i dvale og venter på, at det rette vækstmiljø vender tilbage. Et eksempel på en tørketolerant skimmel er Aspergillus. Mange gange vil Aspergillus-skimmelsvampe fremstå olivengrønne til gullige i farven på inficerede planter. Aflatoksiner stammer fra skimmelarterne Aspergillus.


Hvad med områder der er udsat for kraftig regn?

Der findes typisk flere skimmelsvampe i løbet af somre med kraftig regn, herunder Fusarium, Penicillium, Mucor, Rhizopus (Løbenål) osv. Fusarium findes almindeligvis både under normale vækstbetingelser og i vådere måneder. Mange gange fremstår denne skimmel først hvid og skifter til en rødlig-rosa farve. Under stress, både i marken og under opbevaring, kan denne skimmel danne mange mykotoksiner, herunder trichothecenerne (DON eller Vomitoxin, T-2 osv.), fusarsyre, fumonisiner og zearalenoner. Kliniske tegn på, at disse er til stede, omfatter immunundertrykkelse, tarmblødning, nedsat foderindtag, dårlig mælkeproduktion, nedsat tilvækst, aborter, problemer med undfangelsen, vasodilation (udvidede blodkar) og endog dødelighed.


Penicillium-skimmelsvampene vil typisk have en blå til grønlig farve, eller potentielt hvid, afhængigt af værtsafgrøden. Penicillium-skimmelsvampe inficerer typisk foder under opbevaring, men unormale vejrmønstre - f.eks. kraftig regn eller undertiden køligere temperaturer - kan medføre, at der dannes flere skimmelsvampe. Visse jordbearbejdningsmetoder kan også påvirke skimmelvæksten. Under stress kan Penicillium-skimmelsvampe danne patulin, penicillinsyre og ochratoksin. Kliniske tegn på, at disse stoffer er til stede, er bl.a. ødemer, forstyrrelser i vommen, løs gødning, blødning i tarmene og øget dødelighed.


Dette er et lille udsnit af de mykotoksin udfordringer, der kan forekomme under høst på dine marker. Hvis du ønsker at være særlig omhyggelig med at mindske de potentielle mykotoksin udfordringer, kan du med en Alltech 37+®-mykotoksintest kontrollere dit foder for eventuelle problemer. 
 

 

Loading...