Skip to main content

Uloga zdravlja crijeva u povećanju proizvodnje jaja

Uloga zdravlja crijeva u povećanju proizvodnje jaja

Dobro zdravlje crijeva nesilica može pomoći u ostvarivanju ciljeva proizvodnje jaja.

Autor: Liam Doyle

Industrija jaja trenutačno se suočava s brojnim izazovima. Budući da je proizvodnja veća od potrošnje, dolazi do pada cijena pa proizvođači traže načine za poboljšanje poslovanja.

Neki od načina koje razmatraju su:

  • poboljšanje kvalitete ljuske jajeta
  • više jaja po nesilici
  • dulji ciklus proizvodnje jaja.

Imajući na umu navedene ciljeve, uloga zdravlja cijeva nesilica u proizvodnji jaja nikada nije bila važnija.

Proizvodnja jaja je izrazito složen i naporan biološki proces za nesilice, izložene su velikim zahtjevima za energijom i velikim stresom. Da bi se dobila najkvalitetnija jaja, performanse kokoši moraju biti optimalne.

Ako zdravlje crijeva nesilica nije najbolje, to će se odraziti na njihova jaja. Poznato je da su gastrointestinalni problemi povezani s:

  • lomljivim ljuskama
  • prljavima jajima
  • kratkim i manje produktivnim ciklusima proizvodnje jaja.

Ti problemi naštetit će životinjama te će se dugoročno negativno odraziti i na zaradu.

Ako zdravlje crijeva postavimo kao prioritet, možemo osigurati učinkovitu proizvodnju jaja.

Ljuske jajeta

Kada je cilj „poboljšati kvalitetu ljuske jajeta“, nužno je utvrditi što to točno znači. Općenito, kvalitetna ljuska je ona koja ne puca lako a, kao rezultat toga, smanjit će se broj jaja lošije kvalitete. Međutim, povećanje debljine ljuske ne mora nužno poboljšati kvalitetu; ključna je struktura ljuske.

Mnogi enzimi i minerali uključeni su u stvaranje strukture ljuske. Nesilice dobivaju potrebne minerale iz hrane, ali da bi bili korisni u procesu stvaranja jaja ti minerali moraju biti lako biodostupni. Tanko crijevo ne može apsorbirati minerale koji nisu biodostupni.

Također, mora se voditi računa o količini pojedinog minerala u obroku, kao i o njihovim interakcijama. Kalcijev karbonat, na primjer, ključan je za stvaranje ljuske jajeta, a često se pretpostavlja da će povećanje količine kalcija u hrani automatski dovesti do stvaranja izdržljivije ljuske. Međutim, potrebno je uzeti u obzir uspostavljanja ravnoteže. Kada se kalcij se otopi u gastrointestinalnom sustavu, on može stupiti u interakciju s drugim mineralima i smanjiti njihovu apsorpciju. To može imati izravan utjecaj na druge strukturne komponente jajeta i smanjiti njegovu kvalitetu.

Uzimajući u obzir navedene čimbenike, najbolja metoda za osiguravanje optimalne biodostupnosti je upotreba keliranih mikrominerala u hranidbi. Takvi će mikrominerali imati manje reakcija s drugim mineralima, što će kokošima omogućiti da apsorbiraju više minerala. Ako osiguramo da nesilice dobivaju najviše iz hrane, dajemo im najbolju priliku za održavanje zdravih crijeva i, kao rezultat toga, proizvodnju visokokvalitetnih jaja.

Zdravije i dulje nesenje

Nesilica može proizvoditi jaja dugi niz godina, ali njezin vrhunac proizvodnje s godinama će se prirodno smanjivati. Genetski napredak u posljednjih nekoliko godina omogućio je da kokoši proizvode gotovo jedno jaje dnevno od 18. do 75. tjedna. U nekim slučajevima, međutim, potražnja za velikim jajima – koja dolaze na kraju faze nesenja – produljila je to razdoblje na 80+ tjedana.

Produljenje razdoblja nesenja izaziva veći stres kod nesilica, jer moraju stvoriti metabolički vrijedno jaje, a istovremeno održavati tjelesnu masu i nositi se sa svim dodatnim izazovima iz okoline koji mogu utjecati na imunosni sustav. Važno je napomenuti da ako se ne podmire energetski zahtjevi nesilica, u određenom trenutku njezino će tijelo zaustaviti rad reproduktivnog sustava koji je proizvodio jaja u korist održavanja tjelesne mase i osiguravanja energije za vitalne funkcije.

Zdrava crijeva, zdrava proizvodnja jaja

Između 50 i 80 % imunosnog sustava funkcionira na neki način putem crijeva. Mnogi čimbenici mogu potaknuti imunosni sustav, kao što su primjerice:

  • mikotoksini
  • nova hrana
  • visoke razine potencijalno patogenih bakterija, poznate kao disbakterioza.

Imunosni odgovor u crijevima općenito se manifestira u obliku upale, koja proizvodi dodatne slojeve sluzi. Dodatna sluz stvara dodatnu barijeru kroz koju minerali prolaze prije nego što se apsorbiraju. To znači da ako je u tijeku upalni odgovor, malo je vjerojatno da će životinja dobiti sve potrebne minerale, što će utjecati na strukturu ljuske jajeta, a time i na njezinu čvrstoću i kvalitetu.

Održavanje i unapređenje zdravlja crijeva:

  • povećava duljinu crijevnih resica
  • smanjuje omjer crijevnih resica i kripti
  • poboljšava čvrste veze između stanica.

Duže crijevne resice imat će veću površinu i stoga mogu apsorbirati više hranjivih tvari kako bi nesilica mogla imati dulje cikluse nesenja. Poboljšanje čvrstih veza spriječit će ulazak bakterija u krvotok, što može dovesti do mnoštva problema – uključujući, u najgorim slučajevima, bolesti poput koliseptikemije.

Dodavanje Actigena®, jedinstvenog bioaktivnog proizvoda dobivenog iz kvasca soja Saccharomyces cervisiae u hranu za nesilice može poboljšati zdravlje crijeva. Actigen normalizira i potiče raznolikost bakterija u crijevima. Time se održava integritet i stabilnost gastrointestinalnog trakta te potiče imunosni odgovor i zdravlje crijeva.

Uspostavljanje dobre ravnoteže

U prirodnom okruženju mikrobiom – mikrobna populacija u crijevima – se razvija preko majke. Moderni sustavi uzgoja to ne omogućuju, pa stvaranje i održavanje mikrobioma treba uzeti u obzir pri odabiru načina upravljanja farmom. Održavanje ravnoteže mikrobioma bit će vrlo važno za poboljšanje zdravlja crijeva nesilica i proizvodnju jaja.

Mnogi su proizvođači uspjeli poboljšati zdravlje crijeva i sastav mikrobioma provedbom Alltechovo programa za upravljanje mikrobima u crijevima “Seed, Feed, Weed” (Sijati, Hraniti, Plijeviti). Program ubrzava dovođenja mikrobne zajednice u stabilno stanje i održava ga. To postiže na sljedeće načine:

  • uspostavljanje poželjne mikroflore
  • hranjenje poželjnih organizama
  • uklanjanje nepoželjnih organizama.

Održavanjem ravnoteže mikrobioma, poboljšava se kvaliteta ljuske i omogućuje zdravije i duže nesenje.

Proizvođači jaja traže načine kako omogućiti nesilicama da nose što više jaja na najsigurniji mogući način. Kvalitetna hrana pomoći će nesilicama proizvesti kvalitetna jaja – ali to je učinkovito samo ako nesilica može apsorbirati korisne hranjive tvari. Poboljšanjem zdravlja crijeva nesilica omogućuje se i bolja apsorpcija hrane. To ne samo da će pomoći dobrobiti nesilica, već će im dati i temelje za uspješnu i sigurnu proizvodnju jaja tijekom dužeg razdoblja.

 

Loading...