Skip to main content

Alltech Miko

Η Alltech, προκειμένου να βοηθήσει τις μονάδες παραγωγής ζωοτροφών και τους παραγωγούς, ανέπτυξε το πρόγραμμα MIKO (Ανάλυση Κινδύνου Μυκοτοξινών). Με βάση τις αρχές HACCP (Ανάλυση Κινδύνου  Σημαντικά Σημεία Ελέγχου), το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να  εντοπίζεται ο κίνδυνος προσβολής από μυκοτοξίνες σε μια κτηνοτροφική μονάδα ή μονάδα παραγωγής ζωοτροφών αλλά και για τη δημιουργία σχεδίου ελαχιστοποίησης των κινδύνων για τα ζώα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. 

Ανάλυση κινδύνου μυκοτοξινών στις κτηνοτροφικές μονάδες
Στην κτηνοτροφική μονάδα ο έλεγχος για τις μυκοτοξίνες ξεκινά με την εξέταση των καρπών και των λοιπών ζωοτροφών που αποθηκεύονται στη μονάδα, αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία ανάπτυξης της μούχλας και διερευνώντας ζητήματα όπως ο χώρος αποθήκευσης των ζωοτροφών (π.χ. το αν οι ζωοτροφές εκτίθενται στη βροχή και την υγρασία). Οι εκπρόσωποι της Alltech χρησιμοποιούν επίσης ανιχνευτές θερμοκρασίας και κάμερες θερμικής απεικόνισης ώστε να ανιχνεύσουν σημεία που υποδηλώνουν πιθανή δραστηριότητα μυκοτοξινών.

Μονάδα παραγωγής ζωοτροφών
Στη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών ο έλεγχος για τις μυκοτοξίνες ξεκινά με τη δειγματοληψία από το εσωτερικό κάθε εξαρτήματος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά την επεξεργασία της ζωοτροφής, από την παραλαβή των καρπών μέχρι το σιλό της τελικής ζωοτροφής. Ό έλεγχος της κάθε περιοχής για επιμόλυνση από ζύμες και μύκητες, δίνει μια καλή απεικόνιση του κινδύνου που διατρέχει μια μονάδα παραγωγής και παρέχει πληροφορίες ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε ο κίνδυνος να ελαχιστοποιηθεί. 

Αξιολόγηση
Ο στόχος του προγράμματος MIKO είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητας προσβολής από μυκοτοξίνες στην διατροφική αλυσίδα έτσι ώστε να μπορέσουν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να μετριαστούν οι αρνητικές τους επιπτώσεις στην απόδοση των ζώων και στην ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων.
Αυτό συνεπάγεται τη θέσπιση ορθών διαδικασιών παρακολούθησης καθώς και τον προσδιορισμό κρίσιμων σημείων για κάθε ζωικό είδος, για το οποίο προορίζονται οι ζωοτροφές. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της οικονομικότητας του σιτηρεσίου και της απόδοσης των ζώων, σε ό,τι σχετίζεται με τις μυκοτοξίνες. 

Loading...