Skip to main content

Magyarországi búza minták toxinvizsgálati eredményei

A 2019-es évi betakarításból származó búza minták átlagosan 4 féle mikotoxint tartalmaztak mintánként. A B típusú trichotecének családja adta a 100%-át a kimutatható toxinoknak (DON csoport). Az átlagos, kimutatott szint 1633 ppb volt a pozitív mintákból és a legmagasabb a labor által detektált szint 7282 ppm volt egy mintában. A mikotoxin családon belül a DON toxin minden esetben kimutatható volt. Ezen felül a 3-acetil-DON (18%-a a mintáknak), 15-Acetyl-DON (59%-a a mintáknak) és a DON-3glukozid (47%-a a mintáknak) volt megtalálható.

Érdekesen, az egyéb (úgynevezett „emerging” fuzárium) mikotoxinok ugyancsak megtalálhatók voltak nagyszámú mintában (65%). Ebbe a toxincsoportba tartozik az enniatin A/A1 és B/B1 és az alternariol. A Zearalenon ugyancsak kimutatható volt egy alacsonyabb szinten a mintákból, amelynek a mintákban kimutatható 88 ppb szintje és kontaminációs hatása ugyancsak rizikót jelenthet a sertések esetében.

A penészszámot és a gombák toxin termelését legjobban befolyásoló időjárási jelenség 2019-ben a hirtelen érkező, egyenetlen eloszlású csapadék volt, május - júniusban. A csapadékos időszak a Fuzárium penészgombának kedvezett, ezekből is a Fusarium Graminearumnak a legjobban, amelynek a B típusú Trichotecének és a zearelanon előállításában van szerepe. Ezen felül az egyéb (úgynevezett „emerging” fuzárium) toxinok előállításáért is a Fuzárium fajok felelősek, mint pl. az enniatinok.

 

Toxinvizsgálati eredmények letöltése

Loading...