Skip to main content

Ne engedje, hogy rejtőzködő tolvajok lopják meg a baromfitartásból származó nyereségét!

Készen áll arra, hogy felvegye a küzdelmet e rejtett fenyegetés ellen? Ismerje meg, hogyan védheti meg baromfiállományát a penészgombáktól és a mikotoxinoktól! 

A mikotoxinok, gyakori rejtett fenyegetés a takarmányban, károsan hathatnak a baromfik egészségére és termelésére. A mikotoxinok a penészgombák másodlagos anyagcseretermékei, amelyek bizonyos környezeti hatások eredményeként alakulnak ki. A penészgombák a termény növekedése során, betakarításkor vagy a betakarított takarmány-alapanyagok tárolása során is termelhetnek mikotoxinokat. A takarmányok gyakran többféle mikotoxinnal is szennyeződnek, mivel egy adott penészgomba egyszerre többfajta mikotoxint is képes termelni, vagy egy időben többféle penészgomba is jelen lehet és mikotoxinkat termelhet a takarmányban. Az Alltech 37+® Labor analízise kimutatta, hogy 2017-2018-ban globális szinten a baromfitakarmányok 92,3%-át érintette a mikotoxinok általi multikontamináció. Mindez azt bizonyítja, hogy a mikotoxinok jelentős problémát okoznak a baromfiágazat számára világszerte.

Ha a baromfi mikotoxinokkal erősen szennyezett takarmányt fogyaszt, a mikotoxikózis klinikai jelei mutatkozhatnak bizonyos szövetekben, szervekben vagy a termelésben. Ugyanakkor ennél is aggasztóbb az alacsony szintű, de hosszú távú mikotoxin-bevitel, mivel ebben az esetben a tüneteket nem egyik napról a másikra vesszük észre, hanem hosszú távon okoznak problémát. Fontos tehát a madarak állapotát szoros figyelemmel kísérni, mikotoxinokra jellemző és nem jellemző tüneteket egyaránt figyelembe véve.

A mikotoxin-bevitel egyik általános jele, magas és alacsony szintű szennyezettség mellett egyaránt, léziók megjelenése, mely a szájüregben kezdődik és a gyomor-bélcsatornában folytatódik. Ezek a léziók gyakran a trichotecén mikotoxinok, mint a dezoxinivalenol (DON) és a T2/HT2 toxinok miatt alakulnak ki, amelyek oxidatív stresszt és sérülést okoznak a bélcsatorna sejtjeiben. Ezek a léziók — a gyomor-bélcsatornában megfigyelhető egyéb jelek mellett, mint például megváltozott nyáktermelés, csökkent bélboholy-hossz és bél-immunitás — károsan érinthetik a madár egészségét és termelését, valamint a patogének megemelkedett kolonizációját okozhatják a bélben. Egyes mikotoxinok, mint a DON és a fumonizinek jelenléte olyan patogének megnövekedett kolonizációjához és súlyosságához köthető, mint a Salmonella, E. coli és a Clostridium perfringens.

Mivel a mikotoxinok számos módon károsítják a baromfi egészségét, valószínűleg a termelésben is jelentkeznek negatív hatások. Kutatások szerint a mikotoxinok hatására alacsonyabb lehet a növendék madarak testtömeggyarapodása és takarmányhasznosító képessége, míg a tojó baromfiknál és a tenyész baromfiknál alacsonyabb lehet a tojástermelés, a tojásminőség vagy a keltethetőség. A fiatal madarak általában érzékenyebbek a mikotoxinokra. Mint megannyi takarmányozási és egészségügyi tényező, a mikotoxinok a fiatal madarakban megakadályozhatják, hogy genetikai adottságaikat teljes mértékben kiaknázzák.

Az Alltech PROTECT™ Kalkulátor számításai szerint, ha figyelembe vesszük, hogy az Alltech 37+® mekkora átlagos mikotoxin-kockázatot mért az Észak-Amerikában etetett baromfitakarmányban 2018-ban, a broilerek testtömeggyarapodása napi 3,6 grammal csökkenhet, és a takarmányhasznosítási ráta 4,8%-kal növekedhet a mikotoxinok miatt. A tojó baromfik 5,2 db tojással kevesebbet tojhatnak egy 60 hetes tojó ciklus alatt. Ha a mikotoxinok befolyásolják a termelést, az valószínűleg bevételkiesést eredményez. Fontos, hogy a baromfitermelők tudatában legyenek a mikotoxinok miatt keletkező anyagi veszteségnek, hogy jobban menedzselhessék a kockázatot.

A mikotoxinok jellemzőiből adódóan, a takarmány és kész takarmány laboratóriumi vizsgálata az első lépés a kockázatok elemzésében. Világszerte korlátozott számú kereskedelmi labor képes egy mintából több mikotoxin kimutatására. Az amerikai Kentucky államban működő Alltech 37+® Laboratórium 50 különböző mikotoxin komplex analízisét képes elvégezni egyetlen mintából, továbbá a mintában jelenlevő valamennyi mikotoxin okozta együttes kockázatot veszi figyelembe, ahelyett, hogy az egyes mikotoxinokat csak külön-külön vizsgálná. Ennek köszönhetően a vizsgálat eredményei pontosabban tükrözik a mikotoxinok termelésre és termelőre jelentett kihívásait. Mivel valamennyi faj, valamennyi életszakaszban, valamilyen mértékben érzékeny a mikotoxinokra, a 37+® Program által vizsgált mintáknál a súlyozott mikotoxin kockázati érték (REQ-Risk Equivalent Quantity) is meghatározásra kerül. Ez az érték egyetlen számmal fejezi ki a mikotoxinok általi teljes, összesített kockázatot és kumulatív hatást a mintához köthető célcsoport számára.

Nehéz teljes mértékben megérteni a mikotoxikózist a baromfikban, mivel egyszerre több mikotoxin van jelen és kerül kölcsönhatásba egymással az állatban, valamint mivel nem specifikus tüneteket is okoz. Egyértelmű, hogy a multikontamináció elkerülhetetlen kockázat — és veszteséget okoz a baromfitermelésben. Emiatt fontos, hogy megfelelő gazdasági elemzőmódszerekkel vizsgáljuk meg a multikontaminációkat, majd ezt követően válasszuk meg a szükséges beavatkozást, hogy csökkentsük a mikotoxin-kockázatot a takarmányüzemben és a termelő telepen egyaránt.

Ha érdekesnek találta cikkünket és szeretne értesítést kapni hasonló témákban, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Feliratkozom

További felmerülő kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Érdeklődöm

Loading...