Skip to main content

A borjúnevelés négy kulcseleme

Egészséges üszőborjak nevelése kulcsfontosságú abban, hogy állatállományunk a későbbiekben magas termelékenységű legyen. Az alacsony testtömeggyarapodás a növendék borjakban hátrányosan befolyásolja a későbbi tejtermelést. A borjakra fokozott figyelmet kell fordítani akkor is, ha nagyon sűrű az ellési időszak.

  • Kolosztrum
  • Korai táplálás
  • Bendő fejlődése
  • Környezet

Kolosztrum

A borjú a kolosztrumból jut először tápanyagokhoz, vitaminokhoz és antitestekhez (immunglobulinok). A kolosztrumban levő immunglobulinok nyújtanak védelmet a borjú számára a patogénnekkel és betegségekkel szemben abban a kritikus időszakban, amíg a fiatal kérődző saját immunrendszere kifejlődik. A kolosztrum felszívódási képessége az ellést követő első órában a legmagasabb, majd ezt követően folyamatosan csökken az első 24 órában.

Általánosan elfogadott szabály, hogy a borjú az ellést követő első két órában kapjon a testtömege 10 százalékának megfelelő (kb. 3-4 liter) jó minőségű kolosztrumot. Ez azért fontos, mert az első etetéssel való késedelem csökkenti a immunglobulin felszívódási arányát. Megfelelő mennyiségű immunglobulin felszívódásának hiányában, a borjú fogékonyabb lesz a betegségekre. A második etetésre nyolc órával később kerüljön sor, mielőtt átállna a tejre vagy a tejpótlóra.

Korai táplálás

Fontos a borjú megfelelő táplálása a bendő kifejlődését megelőző időszakban, hogy jól fejlett bendőjű, nagy tejtermelésű tehenet nevelejünk belőle, valamint, hogy hozzájusson az immunrendszer kifejlődéséhez szükséges energiához és tápanyagokhoz.

Az aranyszabály szerint választásra (8-10 hét) a borjú meg kell duplázza születési súlyát, és erre az első néhány hónap adja a legjobb lehetőséget, mivel ekkor a legmagasabb a takarmányhasznosító képesség. Egy 40 kg-os borjú napi testtömeggyarapodása ideális esetben 0,6 kg. Ehhez a testtömeg 15 százalékának megfelelő táplálékot kell kapnia (40 kg-os borjú esetén 6 liter). Ne felejtsük el, hogy ebben a életszakaszban a borjú oltógyomra még nem elég nagy ahhoz, hogy egyszerre vegyen fel 6 liter tejet.

A borjaknak körülbelül 325 g szárazanyagra van szükségük a tejből a létfenntartáshoz. A tejpor szárazanyag tartalma 12,5%, vagyis 2,6 liter a szükséges mennyiség. Ha egy 40 kg-os borjú napi 4 litert iszik (i.e. testtömeg 10%-a), 200 g-os napi testtömeggyarapodással számolhatunk. 40 kg fölötti borjak számára viszont ez a mennyiség nem lesz elegendő. A tejpótló fehérje és energia tartalma alacsonyabb, mint a teljes tejé, így ebből nagyobb mennyiségre van szüksége a borjúnak.

A tejpor bekeverésénél tartsuk mindig szem előtt, hogy 125 g tejporból kapunk 1 liter takarmányt — nem ezt adjuk hozzá 1 liter vízhez. Az etetett tejpótló mennyiségét az elérni kívánt testtömeggyarapodási célnak megfelelően állítsuk be.

Bendő fejlődése

A későbbi sikeres termeléshez fontos, hogy a bendő teljesen ki tudjon fejlődni. A bendő fejlődését a koncentrátumokban található keményítő segíti, amelyet 2-3 hetes kortól érdemes adni.

Ahhoz hogy a bendő fala megerősödjön, a borjaknak szalmára is szükségük van. A széna aránya azonban ne legyen magas a táprendben, mivel magasabb a túlevés kockázata, ami ahhoz vezethet, hogy a bendő megtelik szénával, de az állat nem képes azt megfelelően megemészteni. Ez csökkentheti az állat koncentrátumfelvételét.

Környezet

Ellést követően a borjút mielőbb fel kell szárítani és tiszta, száraz, huzatmentes környezetbe helyezni. Alternatív alom, például fűrészpor és tőzeg használata megfelelő, bár érdemes rendszeresen átforgatni, hogy mindig száraz legyen.

Az állatok egészségének megőrzése érdekében tisztítsunk el minden etetéshez használt eszközt, a fiatalabb állatokat etessük először, és öblítsük el az eszközöket a következő adag etetése előtt, hogy visszaszorítsuk a betegségek terjedését. A borjak előtt mindig legyen tiszta, friss víz, mivel a bevitt tej közvetlenül az oltógyomorba jut, és nem jut folyadék a bendőbe a koncentrátumok emésztéséhez.

Az átcsoportosításokat próbáljuk minimumra szorítani, és ügyeljük arra, hogy egy-egy csoportba hasonló korú és méretű borjak kerüljenek.

Összegzés

Az alábbi tartástechnológiai elemek betartásával erős bendőjű és ellenállóképességű egészséges állományt nevelhetünk:

  • Kolosztrum — a minőség és a mennyiség egyaránt fontos, és csak egy esélyünk van arra, hogy jól csináljuk.
  • Korai táplálás — kövessük nyomon a borjú kondícióját és testtömeggyarapodását, hogy meggyőződjünk arról, hogy a táplálás megfelel a borjú szükségleteinek.
  • Bendő fejlődése — adjunk keményítőt és szalmát az egészséges bendő kifejlődéséért.
  • Környezet — a borjak helye legyen mindig tiszta, száraz, és a környezet stresszmentes.

Ha érdekesnek találta cikkünket és szeretne értesítést kapni hasonló témákban, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Feliratkozom

További felmerülő kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Érdeklődöm

Loading...