Skip to main content

7 tipp a szántóföldi mikotoxin-szennyeződés kezeléséhez

A mikotoxinok megjelenésének megelőzése a legjobb megoldás a növények és az állatok számára, azonban nem mindig lehetséges. Megfelelő technológia betartásával enyhíthetjük a mikotoxinok okozta problémákat.

A penészgombák és a mikotoxinok a termesztett növényekre és az állati takarmányra is károsak lehetnek. A toxintermelő penészgombák a növények betakarítása előtt, a betakarítást követő kezelés, tárolás, élelmiszerré vagy takarmánnyá való feldolgozás során is megtámadhatják a növényeket. A megfelelő technológia betartása kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából, hiszen a mikotoxinok elszaporodását követően korlátozottak a lehetőségek a probléma teljes körű megoldására. 

  1. Szennyeződés kialakulása: A növények akkor fertőződnek meg penészgombákkal és mikotoxinokkal, amikor bizonyos betegségeket okozó spórák felszabadulnak és a növényekre vagy a talajra kerülnek. A spórák képesek áttelelni a talajban, így több éven keresztül is fertőznek. 
  2. Megelőzés: Három lépés segíthet megelőzni a mikotoxin-fertőzéseket. Az első lépés, hogy megakadályozzuk bármilyen fertőződés kialakulását. Ha ez nem volt sikeres, a gomba elszaporodása és a mikotoxin termelése során szükséges beavatkozni. Amennyiben ezek közül bármelyik lehetőséget elmulasztottuk, és a mezőgazdasági termékek mikotoxinnal erősen szennyezettek, szükségessé válik a beavatkozás. Az első két lépésbe érdemes a legtöbb energiát fektetni, hiszen elszaporodás után nehéz kiirtani a mikotoxinokat. 
  • Az amerikai North Carolina Egyetem Agrár- és Élettudományok Kara javaslatokat tett közzé a mikotoxin-szennyezettség csökkentése érdekében kukorica esetében. A javasolt intézkedések az következőket tartalmazzák:
    • Korai vetés
    • Aszálystressz csökkentése
    • Rovarkár minimalizálása
    • Korai betakarítás
    • Kukoricaszemek sérülésének elkerülése betakarítás során
    • Megfelelő szárítás és tárolás
    • Rostaalj kerülése a takarmányozásban
  1. Hibrid vetőmagok: Ha korábbi években előfordult mikotoxin-fertőzés, illetve mikotoxin okozta betegségek, a jelenlevő kórokozókra rezisztens hibrid vetőmagok választásával csökkenthetjük a fertőzés veszélyét vagy súlyosságát. Egyes betegségek vetőmagon keresztül is terjedhetnek, ezért fontos megfelelően kiválasztani az elkövetkező években vetni kívánt hibrid vetőmagokat.
  2. Vetésforgó és talajművelés: Mivel a gombák és a spórák áttelelnek a talajban és a növényi maradványokon, intenzívebb talajművelés és vetésforgó ajánlott a növényi maradványok és a potenciális mikotoxin-szennyeződés csökkentésére. A növényi maradványok eltávolítása, elégetése vagy beforgatása csökkenti a következő növényben a Fusarium inoculum fertőződést. 
  3. Vetés ideje: A vetés vagy a palántázás ideje befolyásolhatja a fertőződés kialakulását. A fertőzés veszélyének csökkentése érdekében, ügyeljünk arra, hogy a virágzás és a spóraszórás ideje ne essen egybe. A kedvezőtlen időjárási körülmények sajnos gondokat okozhatnak a megfelelően megválasztott vetési idő ellenére is.
  4. Tápanyag-utánpótlás: A megfelelő tápanyagellátásban részesülő növények erősebb védekező képességgel rendelkeznek. Proaktív műtrágyázási program és a fentebb említett jó gyakorlatok alkalmazása csökkentheti a későbbi növényvédő szeres beavatkozás szükségességét. 
  5. A probléma kezelése: Megfelelő technológia betartása a szántóföldön nem jelenti, hogy ne lenne szükség mikotoxin menedzsment tervre a tárolás során vagy a takarmányüzemben. Ezen beavatkozások kezelhetővé tehetik a problémát, de nincsen 100%-os hatékonyságot eredményező megoldás, és számos későbbi ponton jelentkezhet fertőződés, akár szállítás és tárolás közben is. Következésképpen a mikotoxin-kockázatot a teljes takarmányozási lánc során értékelni és kezelni kell. 

Ha érdekesnek találta cikkünket és szeretne értesítést kapni hasonló témákban, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Feliratkozom

További felmerülő kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Érdeklődöm

Loading...