What was the impact of 2012's summer on dairy farming?

Jun 09
What was the impact of 2012's summer on dairy farming? Jenő Helembai

It appears that the fight against mycotoxins is not quite over in Hungary. Producers had serious issues with Aflatoxins. 2012 was extremely hot and temperatures regularly reached over 40 degrees.

Milyen hatásai vannak a 2012-es forró nyárnak a magyarországi szarvasmarhatarásra? Úgy tűnik, hogy a mikotoxinok elleni küzdelem nem ért véget Magyarországon. Ebben az évben a termelők az Aflatoxin ellen küzdöttek. A 2012-es év páratlanul meleg volt és több hullámban is 40 celsius fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

The weather was similar to that of Northen Africa. Not just Hungary but in many other European countries, drought caused serious problems for everyone in the agriculture industry.

Many dairy farmers don't remember facing these Aflatoxin problems in the past. Aflatoxins in feed got into milk and caused problems for the producers. Farmers will tell you that no two years are the same in agriculture. There is rarely an opportunity to sit back and relax as every year differs in production, weather conditions and plant cultivation.

Not only did mycotoxins cause major problems but the drought also lead to a lack of forage. Additionally, some forages were contaminated with mycotoxins, leaving producers with no alternative but to feed contaminated forage.

Implementing a mycotoxin management programme and reformulated diets has helped many producers to better cope with the problem.

2013 has started well, as there the weather conditions have been favourable and there is hope that the poor quality forage is a thing of the past.

Az időjárás kezdett észak-Afrikai lenni, hiszen Magyarországon-habár vannak forró napok-ez nem volt jellemző korábban. De természetesen nem csak Magyarországon,  Európa többi államában is komoly gondot okozott a szárazság és az ebből adódó mikotoxin probléma. Ilyen mértékű Aflatoxin előfordulásra a termelők soha nem emlékeznek. A takarmányokban található Aflatoxin így a tejbe bejutva okozott problémákat. A termelőkkel beszélgetve elmondták, hogy nincs két egyforma év és soha nem dőlhetnek hátra, hiszen újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük.

Nem csak a mikotoxin helyzet jelent problémát, hanem a szárazságból adódó tömegtakarmány hiány is. A gond az, ha a tömegtakarmányok is mikotoxinokkal fertőzöttek, vajon mit tunak adni helyette? Igazán semmit, hiszen a kérődzők esetében a tömegtakarmány az alap. A takarmányok újraformulázásával és hatékony szerves mikotoxin megkötő technológiával a termelők úrrá lettek a helyzeten. A 2013 “jól indul”, hiszen kissé megkésve, de csapadékban gazdag tavasz áll mögöttünk ezzel is remélve, hogy a tömegtakarmány hiány a múlté.All Categories